De natuur als basis

Waarom is natuurbeleving belangrijk voor kinderen?

“In de natuur vindt een kind vrijheid, fantasie en afzondering: een vredige plekje om tot zichzelf te komen.”

(Richard Louv: Het laatste kind in het bos)

De kracht van de natuur

Ideale ontwikkelingsruimte 

Onbevangen en vrij

Natuur is een ideale ontwikkelingsruimte. Zij biedt een belevingswereld die precies is afgestemd op de behoefte van elk kind. Voor het ene kind geeft de natuur de ruimte om zijn overtollige energie kwijt te raken, voor het andere kind de ruimte om rust op te zoeken na een drukke dag op school.

De natuur is een plek, waar kinderen onbevangen, vrij en spelenderwijs kunnen ontdekken, leren en groeien. De natuur spreekt al hun zintuigen aan en stimuleert zo de ontwikkeling van motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit.

Zintuigen

In de natuur worden alle zintuigen aangesproken, zonder ze over te stimuleren. Voelen, horen, zien ruiken, proeven.

Spelen met ongestructureerd natuurlijk materiaal stimuleert de verbeelding en creativiteit van kinderen.

De belangrijkste waarden van de natuur voor kinderen: De natuur biedt ruimte voor vrijheid, wildheid en avontuur, maar tegelijkertijd een constant en veilig kader.

 “Tijd in de natuur is ontwikkelingstijd”. (Renz-Polster/Hüther: Wie Kinder heute wachsen)

 

Natuur maakt mentaal en fysiek gezond

 

Natuur als ontspanningsruimte

Natuur is een onophoudelijke bron van fascinatie. Stimuli zoals bloemen, vlinders of een blad dat waait in de wind trekken automatisch de aandacht zonder dat het moeite kost. Dit geeft een prettig en rustgevend gevoel. Contact met de natuur kan er ook voor zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren, meer zelfbeheersing tonen, en minder vaak last hebben van psychische problemen en stress.

Natuur als bewegingsruimte

De natuur daagt het kind uit om meer te bewegen en gevarieerder te spelen. De kinderen zijn constant in beweging en ontdekken en verkennen alles wat de natuur hen te bieden heeft. Dit stimuleert de ontwikkeling van motorische vaardigheden en vermindert de kans op overgewicht. 

Natuur laat het natuur bewustzijn groeien

Kinderen die een relatie met de natuur hebben en zich verbonden voelen met de natuur, beschermen de natuur later ook. Als je de natuur als kind vaak bezoekt bevordert dat de positieve basishouding ten opzichte van de natuur en de bereidheid om deze als volwassene actief te beschermen.

Concrete ervaringen met de natuur helpen ons om respectvol en verantwoordelijk om te gaan met planten, dieren en onszelf.

“Uit onderzoek blijkt dat er een positief verband bestaat tussen ons geestelijk, fysiek en spiritueel welzijn en ons contact met natuur.” (Richard Lou: Het laatste kind in het bos)

Amelisweerd als thuisbasis

15 minuten fietsen vanuit Utrecht Oost en we zijn midden in de natuur van het landgoed Amelisweerd! Onze thuisbasis, waar wij op ontdekking gaan. Hier vinden wij van alles; het bos met zijn riviertjes en paadjes, weiden en boomgaarden. Genoeg om uren lekker te struinen en op ontdekking te gaan!

Het bos telt vele reusachtige eiken en beuken. Wist je dat sommige eiken wel meer dan tweehonderd jaar oud zijn? De grootste exemplaren hebben soms wel een stamomtrek van meer dan vier meter! Ook zijn er vele dieren te ontdekken; reeën, hazen en diverse vogels zijn in het landgoed aanwezig. Met een beetje geluk zie je zelfs een uil of een ijsvogel!

Contact

Laat ons het weten als je vragen hebt over onze begeleiding, de natuur en/of er een plekje beschikbaar is voor jouw kindje. 

Bel

06 38 59 12 18

Interesse?

Wil je op de hoogte blijven en heb je interesse om jouw kindje aan te melden? Laat je mailadres achter.

Het is gelukt, je bent aangemeld